Hardlopen, goed voor lichaam en geest.
Door: Henk Beijens
De sportzomer van 2024, wat hebben we genoten van de sportevents die ons deze zomer werden voorgeschoteld, met als hoogtepunt de Olympische Zomerspelen in Parijs. Misschien ben je door de prestaties van onze Nederlandse atleten geïnspireerd geraakt om ook eens wat vaker je hardloopschoenen aan te trekken en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hardlopen is goed voor je conditie en steeds meer mensen geloven daarin. Steeds meer mensen schrijven zich in voor de ‘start to run’ cursussen en evenementen zoals de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop.
Wat is er zo leuk aan om afstanden die zich er eerder toe lenen om fietsend afgelegd te worden, hardlopend te volbrengen? Dit zijn vragen die je als hardloper af en toe gesteld krijgt. Vaak is men dan verbaasd over het simpele antwoord: ‘dat lopen goed voor je is, dat je er een betere conditie door krijgt, dat je je vooral achteraf extra fit voelt, dat je er energie door krijgt, en dat je je, door je in te spannen, juist beter kunt ontspannen’. Ook kun je een positief gevoel over jezelf krijgen als het je lukt de trainingen te volbrengen. Hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest!
Ik ben zelf werkzaam geweest in de GGZ en daar raadde ik het hardlopen vaak aan, aan cliënten waarvan ik dacht dat die profijt zouden kunnen hebben van wat meer lichaamsbeweging. Mensen met allerlei vage lichamelijke klachten zoals zeurderige hoofdpijn, weinig eetlust, moeite om in slaap te komen omdat ze piekeren of in beslag genomen worden door de dagelijkse beslommeringen van alles wat ze nog moeten of denken te moeten doen. Ik beloofde die mensen dat na verloop van enkele weken, de conditie zou verbeteren, het eten en drinken beter zou gaan smaken, dat hij of zij s’ avonds zonder veel moeite in slaap zou vallen (omdat hij of zij ‘gezond moe’ is), en dat men op de omgeving een fittere en meer uitgeruste indruk zal maken dan voorheen.
En dan heb ik het nog niet over het overtollige lichaamsgewicht dat men door hardlopen kwijtraakt en het betere figuur dat men krijgt. De heilzame werking van het hardlopen ervaar ik zelf ook aan den lijve. Vooral na de langere duurlopen kan ik herboren thuiskomen. In de eerste kilometers speelt er vaak nog van alles door mijn hoofd, wat ik nog allemaal moet doen, en hoe ik het een en ander aan zal gaan pakken. Vaak komen er dan ook allerlei ideeën naar boven en krijg ik de zaken op een rijtje. Na een klein half uurtje verdwijnen deze gedachten naar de achtergrond, mijn hoofd wordt steeds leger en op een gegeven moment komen de gedachten tot stilstand. “Het verstand gaat op nul en de blik op oneindig”. Het lopen kost dan maar weinig moeite meer, gaat eigenlijk vanzelf, ook wel omschreven als “lopen op de automatische piloot”. Als ik deze langere duurlopen dan ook nog in mijn eentje volbreng hebben ze helemaal ‘iets meditatiefs’. Na het douchen voel ik me lichamelijk maar vooral ook geestelijk opgefrist. Er is weer ruimte gekomen op de harde schrijf: deze is weer aardig ge-de-fragmenteerd.
Oud-TRR lid Jan Weijnen formuleerde het als volgt: ‘Als ik het gevoel heb dat ik mezelf vooruit moet gaan duwen, ga ik hardlopen en daarna word ik als vanzelf vooruit ’getrokken’. Hardlopen is aan iedereen aan te bevelen, niet alleen goed voor het lichaam, maar vooral ook voor de geest!